22 Nisan 2013 Pazartesi

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın anne sütünden sonra besin içeriği bakımından en zengin besin olduğu,herkesçe bilinen bir olgudur. İnsanın ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içinde bulundurur.
Yumurta, besinlerde bulunan en zengin proteinlere sahiptir. Yumurta insanın vücudunda salgılanamayan ve dışarıdan alınması zorunlu olan proteinleri barındır. Bunlara elzem amino asitler denir. Sindirilebilirliği yüksek olan bu besinde, bulunan tüm besin içeriği vücutta kullanılır ve vücut proteinlerine dönüştürülür. Çocukların protein ihtiyacının yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanmasının uygun olduğunu söyleyen uzmanlar,  büyüme ve gelişme için çocuklarınyumurta tüketiminin gerekliliğini vurgulamaktadırlar.
Yumurtanın içinde A, B, D ve E vitaminleri bulunmaktadır. Diğer birtakım vitaminleri de içerir. A vitamini yumurtanın sarı kısmında bulunan bir vitamindir. Özellikle gözler için faydalıolan bu vitamin, kemik gelişiminin sağlıklı oluşunu ve diş sağlığı için de gerek duyulan bir vitamindir. Enfeksiyona karşı koruma sağlar, solunum sistemini ve sindirim sistemini güçlendirir. Bağışıklığa katkı sağlar.
D vitamini provitamin olarak bulunan bir vitamin olup güneş ışınları ile aktive olan bir yapıyasahiptir. Yumurta sarısı ise D vitamini bulunduran nadir besinlerden biridir. Güneş ışığındanfaydalanma ve yumurta tüketimi ile çocuklarda kemik gelişimine etkili bir katkı sağlanabilir. Kemik bozukluğu engellenir.

Vücudumuzu zararlı maddelerden koruyan E vitamini de barındıran yumurta, E vitaminiaçısından da zengindir. E vitamini oksidasyonu sağlayarak zararlı maddelerden korunmayı sağlar.Yumurta B2 vitamini bakımından zengindir. B2 vitamini deri ve göz sağlığı için gerekli olan bir vitamindir. Üstelik bazı besinlerin enerjiye dönüştürülmesinin sağlanabilmesi için B grubu vitaminlere ihtiyaç duyulur. Yumurtada bulunan bir diğer maddeden bahsedelim. Yumurtada bulunan kolin, beyin sağlığı için gerekli bir besin olup beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi içingereklidir.
Yumurtanın içerdiği faydalı maddeler sadece bu kadarla sınırlı değildir. Yumurtanın vitamin içeriğinin yanında, ciddi bir mineral potansiyeli taşıdığı da bilinmektedir. Demir ve çinko ise bu minerallerin başında gelen minerallerdir. Demir kan yapımı için gereklidir. Kan demir içerikli bir yapı olduğu için demir vücudumuz için çok önemli ve gerekli bir mineraldir. Demir eksikliği kansızlığa neden olur. Bunun yanında büyüme ve gelişmeye yardımcı, hastalıklara karşıkoruyucu görev görür. Demir eksikliği görülen çocuklarda öğrenme güçlükleri oluşur, okulbaşarısı ve öğrenme kabiliyetinde düşüşler göze çarpar.
Yumurtanın bir diğer güzel ve özel özelliği ise içinde C vitamini olmadığı halde C vitaminin emilimini arttırmasıdır. C vitaminin zengin olduğu besinlerle tüketildiğinde C vitamininden sağlanan verimi arttırır. C vitaminin yapısında bulunan demir emilimini arttırır.Yumurtadaki çinko ise büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemi için önemli bir içeriktir.
Vitamin ve mineral açısından zengin oluşuna karşın yağ açısından fakirdir. İçerisinde çok az miktarda yağ bulunur. Yumurtada bulunan yağ miktarı 4.5 gram ve bu yağın 1.5 gramı doymuş yağ asitleridir. Kalan kısım doymamış yağ asitlerinden oluşur.

Yağ deyince akla gelen kolesterol açısından yumurtayı incelemek gerekirse, beyazında kolesterol ve yağ olmadığı görülür. Fakat buna karşın sarısında 213 miligram kolesterol bulunur. Besinlerdeki kolesterol oranının kandaki kolesterolü arttırdığı düşüncesi ile yumurtadan uzak durulmuştur. İnsanlar bu nedenle yumurta tüketimini azaltmıştır.
Yumurta sağlık için gereklidir; fakat yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Satın aldığınız yumurtaların marketlerde buzdolabında saklanmış olmasına dikkat ediniz. Çatlak ve kırık yumurtaları satın almayınız. Yumurtaları buzdolabında saklayınız. Kalitesini kaybetmemesi için birkaç hafta içinde tüketiniz. Yumurta bayatladıkça su ve karbondioksit kaybeder ve ağırlığı azalır. Bu bilgi bayat ve taze yumurtayı ayırt etmek için kullanılabilir.

Blog Arşivi